Välkomstcentret öppnar sina dörrar

Välkomstcentret öppnar sina dörrar

Välkomstcentret öppnar sina dörrar


Rummen i ”Välkomstcentret” på Kielgatan är omgivna av en pelargång. De tre bostadshusen kan inhysa totalt 150 flyktingar.

Rummen i tvåvåningshusen i ”Välkomstcentret” mittemot brandstationen på Kielgatan ser praktiska och blygsamma ut: tre sängar och sex skåpsmoduler som liknar bankfack – så ser ett typiskt rum för tre ut. Fyra sådana sovrum bildar en enhet som är avsedd för tolv personer och även inkluderar ett främre rum med bord, stolar, spis och kylskåp och två badrum med dusch, toalett och tvättfat. Det finns bara nio kvadratmeter boyta per person i de tre byggnaderna. “Vi har rum avsedda för en till upp till fyra personer”, förklarar Tanja Gaspers, en stadstjänsteman. Flyktingarna ska flytta ut inom fyra till sex veckor. Kostnaden för tre-miljoner-euro-bygget, vilket bland annat innefattar en envåningsbyggnad för utbildningar, täcks av staden via de medel som den federala regeringen och de federala staterna avsatt för att hjälpa flyktingar.

“Det finns inte mycket utrymme, men allt är i mycket gott skick”, säger Hermann Nass. Dormagenbon och hans fru Rita, som är volontärarbetare, ville med sina egna ögon se flyktingboendet byggas på fyra månader. De var två av de mer än två hundra besökare som kom för att se centret på torsdagen – andra som kom var flera rådsmedlemmar och många andra volontärer. Man planerar fortfarande att skapa grönområden utanför – några av besökarna försökte redan komma på hur man kunde få tag på de lekplatsanläggningar som saknades.

Robert Krumbein, rådgivare i stadsrådet, Tanja Gaspers, chef för ekonomiavdelningen, Volker Lewerenz, chef för integrationsfrågor och centrats anställda tog sig mycket tid till besökarna. Krumbein svarade klart och tydligt på en besökares fråga om flyktingarna själva måste städa sina rum: “Ja”. Lewerenz tillbakavisade bestämt ett rykte om att flyktingarna skulle få mat från ett cateringföretag. “De kommer att ta hand om sig själva, laga mat och gå till mataffären” och han underströk målet att ge flyktingarna så mycket självständighet som möjligt. Gaspers tillade att asylsökande även måste köpa kläder och allt annat som man behöver för sina 320,14 euro som de får varje månad och som de har rätt till enligt asylsökandeakten. ”Vad gäller detta skulle vi naturligtvis också vilja framhålla ”Dormagens bord” (tyska: Dormagener Tafel) som bistår med kläder och livsmedel”, sa Gaspers.

”Välkomstcentret” kommer att sysselsätta en administrativ heltidstjänst som ska assisteras av två socialarbetare med flexibla scheman, en vaktmästare som också kommer att ha helgjour och volontärer. Det kommer också att finnas två säkerhetsvakter närvarande dygnet runt. Andra instanser kommer också att vara involverade i den första etappen av flyktinghanteringen, till exempel arbetsförmedlingen.

Privacy Policy