Modulbyggnader – byggbranschens framtid?

Modulbyggnader – byggbranschens framtid?

Modulbyggnader - byggbranschens framtid?


Det finns redan ett talesätt där folk säger att framtida fastighetsprojekt inte kommer att byggas – de kommer att tillverkas. Innebär det att framtidens byggnader kommer att vara modulära? Vissa håller nog inte med, men miljövänligheten och effektiviteten hos modulbyggnader har nått högre nivåer och tillverkare av modulbyggnader har redan byggt imponerande strukturer världen över.

Det finns övertygande bevis på att modulär konstruktion är det rätta valet för alla nya byggprojekt. De flesta människor som går förbi kan inte se skillnad på byggnader som byggts med moduler eller byggts på plats. Det är dags sluta jämföra modulbyggnader med husvagnar och se hur de faktiskt hjälper de personer som verkligen märker skillnaden: ägare, utvecklare och kommuner som drar nytta av fördelarna med att använda moduler. Vilka är fördelarna som gör modulbyggnader till byggbranschens framtid? Låt oss ta en närmare titt.

Vad är en modulbyggnad?

För att tydliggöra skulle vi först vilja specificera vad en prefabricerad modulbyggnad är. I huvudsak är det en vanlig byggnad med träram som bara råkar ha byggts av prefabricerade rumsmoduler i en kontrollerad fabriksmiljö. Det är ett miljövänligt sätt att bygga vanliga träramsbyggnader eftersom det nästan inte produceras något avfall, det uppstår nästan inga eller minimalt med störningar på platsen och det huvudsakliga byggnadsmaterialet – trä – är en förnybar naturresurs.

Modulhus kan inte på något sätt jämföras med husvagnar eller slitna tillfälliga baracker som vissa kommer att tänka på när man börjar prata om modulbyggnader. Modulär konstruktion följer samma normer som konstruktion på plats och tack vare regelbundna tester i fabriken blir byggnaderna ofta ännu bättre än byggnader som byggts på plats.

Varför får modulär konstruktion så mycket uppmärksamhet?

Eller den rätta frågan är snarare varför modulär konstruktion får mer och mer uppmärksamhet just nu. Modulär konstruktion har funnits och använts effektivt och lönsamt i årtionden. Men omvälvande förändringar inom konservativa branscher såsom byggbranschen sker inte ofta. Vad är det som har orsakat den plötsligt ökade populariteten hos modulär konstruktion?

Den tekniska revolutionen

För det första har ökad användning av digital modellering tillsammans med nya tillverkningstekniker såsom 3D-printing gett folk ett vidare perspektiv – vi använder allt fler robotar och CNC-styrd teknik vid tillverkning av allt från bilar till möbler. Denna förändring har tagit sig in i byggnadsbranschen och den mest effektiva tillämpningen för denna teknik är naturligtvis modulär konstruktion.

Minskad tillgång till kvalificerad arbetskraft

För det andra minskar modulär konstruktion arbetskraftsproblemet. Under och efter lågkonjunkturen förstördes till stor del byggnadsbranschens kapacitet – helt plötsligt var tusentals byggnadsarbetare utan arbete. Många kvalificerade hantverkare, platschefer och byggnadsarbetare hittade nya yrken eller pensionerade sig. När byggmarknaden började gå bättre igen var det plötsligt brist på kvalificerad arbetskraft eftersom nya generationer valt andra yrken – vilket innebär att det inte finns tillräckligt med arbetskraft för att bygga byggnader på plats.

Den perfekta kombinationen för tillväxt

Kombinationen av nya tekniska möjligheter, förändringar i ekonomin, förlust av kvalificerad arbetskraft i branschen och den ökade kostnaden för kvalificerad arbetskraft gjorde att den snabba tillväxten av modulär konstruktion blev oundviklig. Om man dessutom lägger till de ökade kvalitetsnormerna, kundernas krav och önskan om snabbare avkastning ser vi att modulär konstruktion bockar av alla dessa områden.

Hur kommer den modulära framtiden se ut?

Stereotypen att modulbyggnader är generiska eller ofunktionella måste förvinna nu. Modulbyggnader kan vara vackra och moderna och är inte på något sätt sämre än byggnader som byggts på plats. Nästan alla större arkitektskolor lär ut grunderna för prefab och nästa generations arkitekter och ingenjörer kommer att vara utrustade för att göra prefabricerade byggnader spännande och vackra att se på. Prefabricering utgör ingen gräns för hur byggnaden kan anpassas, eftersom det på samma sätt som för andra träramsbyggnader går att lägga till enskilda väggelement och funktioner i rumsmodulerna. Detta innebär att en byggnad inte måste vara en ”ofunktionell låda” – den kan vara allt man vill att den ska vara.

I framtiden kommer modulär konstruktion med säkerhet påskynda konstruktion av byggnader som har många rum eller våningar med repetitiva rumsstorlekar och planer – till exempel sjukhus, lägenhetsbyggnader, hotell, skolor osv. Snart kommer det att innebära en enorm nackdel att bygga dessa typer av byggnader på plats och det kommer att bli oundvikligt att använda moduler.

Vilka fördelar får du om du väljer modulär konstruktion nu?

Om du är fastighetsutvecklare, boendeuthyrningsföretag, kommun eller någon annan typ av företagskund som vill bygga nya byggnader för verksamheten kan framtiden börja redan nu. Vad skulle de omedelbara fördelarna vara för dig om du valde att bygga nästa byggnad med modulär teknik?

  • Kostnadsbesparingar – modulär konstruktion är effektivt. Inget väderberoende materialslöseri. Kostnaden för arbetskraft är lägre eftersom mindre arbetskraft behövs och den totala konstruktionstiden är kortare vilket innebär snabbare avkastning.
  • Tidsbesparingar – inga förseningar orsakade av väder eller okvalificerad personal. Förberedelserna på platsen sker samtidigt som modulerna konstrueras vilket leder till att projektet färdigställs 30-50 % snabbare.
  • Arbetskraft – husfabrikens personal är mycket specialiserad för en viss procedur vilket innebär att de arbetar snabbt och ger hög kvalitet. Å andra sidan behöver arbetslaget som installerar byggnaden inte vara högavlönade kvalificerade hantverkare.
  • Kvalitetskontroll – prefabricerade moduler konstrueras i en kontrollerad fabriksmiljö. De utformas och byggs enligt samma normer som byggnader som byggs på plats och regelbundna tester i fabriken säkerställer att de moduler som lämnar fabriken är av hög kvalitet.
  • Påverkan på platsen – modulär konstruktion påverkar byggplatsen minimalt, vilket innebär mindre arbeten (och kostnader) vid återuppbyggnad efter byggnaden är klar. Modulär konstruktion orsakar minimalt med transporter som levererar material till platsen. Detta är perfekt när transportfordon måste navigera och manövrera på trafikerade gator.
  • Hållbart och miljövänligt – minimalt materialavfall och användning av trä, en förnybar resurs, som huvudsakligt byggmaterial, gör att modulär konstruktion är miljövänligt.
  • Materialanvändning och logistik – vi har fasta beställningar och speciella leverantörer för råvarorna, vilket innebär att vi kan förhandla om bättre priser. Vi kan vara ganska säkra på att det inte uppstår några logistiska förseningar eller problem. Detta översätts direkt till minskade kostnader för våra kunder.

Astel Modular – skapar byggbranschens framtid sedan 1992

Framtidens konstruktion finns tillgänglig nu och vi har arbetat i över 20 år på att göra den perfekt. Snart kommer konstruktion på plats ses som en nackdel och modulär konstruktion som framtiden. Du har möjlighet att dra nytta av fördelarna redan nu. Kontakta oss ​​så att vi kan diskutera hur modulär konstruktion kan hjälpa ditt företag att ta steget in i framtiden.

Privacy Policy