Nu byggs nya bostäder efter storbranden i Enånger

Nu byggs nya bostäder efter storbranden i Enånger

Nu byggs nya bostäder efter storbranden i Enånger


2015 förstördes åtta lägenheter i Enånger av en brand. Det var länge oklart om Hudiksvallsbostäder skulle bygga nya lägenheter, från början såg det ut att bli för dyrt, men nu är byggnationerna i gång. Samtidigt bygger bostadsbolaget 66 lägenheter utanför stadskärnan just nu.

I juni 2015 eldhärjades en bostadslänga bestående av åtta hyreslägenheter i centrala Enånger. Kommunalägda bostadsbolaget Hudiksvallsbostäder ville bygga upp lägenheterna igen men vid den första upphandlingen ansågs det bli för dyrt, det skulle kosta över 30 000 kronor per kvadratmeter och byggplanerna fick ta en paus.

Det väckte protester från bland annat bygderådet på orten som skrev ett medborgarförslag om att man ville se nya bostäder i Enånger. Nu är spaden satt i jorden, sex nya lägenheter, förproducerade i Estland, håller på att uppföras på samma plats.

– Det känns jätteskönt! Det här är en industriell produktion med färdiga enheter som sätts ihop, sen är det installationer och markarbeten som sker därefter, säger Nils-Erik Blomdahl, vd på Hudiksvallsbostäder.

Vad blev priset jämfört med den första kalkylen?

– Det skiljer ungefär 5 000 kronor per kvadratmeter jämfört med första anbuden, så det är ganska mycket pengar det handlar om, säger Nils-Erik Blomdahl.

Här bygger man också nytt

Just nu bygger Hudiksvallsbostäder 66 nya lägenheter utanför centralorten Hudiksvall, förutom de 6 lägenheterna i Enånger byggs 18 i Iggesund, 10 på Övernäsvägen i Näsviken och 18 stycken på Smedjegatan i Delsbo.

I Enånger och Näsviken ligger kostnaden för byggnationerna på 26 000 kronor per kvadratmeter, i Iggesund och Delsbo 22 000 kronor per kvadratmeter. Totalt kommer de fyra byggena att kosta 98 miljoner kronor.

– I dagsläget är det stor efterfrågan i hela kommunen och därför känner vi att det går att bygga i ytterområdena, säger Nils-Erik Blomdahl.

Påverkar hela bostadsmarknaden

Hyrespriserna kommer att bli relativt höga i de nya lägenheterna, medger Nils-Erik Blomdahl, men tror att det får positiv effekt för hela bostadsmarknaden.

– Det är nyproduktionspriser och en liten tvåa på 43 kvadratmeter i Enånger kommer preliminärt att kosta drygt 5 700 kronor i månaden, och det är mycket pengar. Men du kan få flyttkedjor som friställer billigare lägenheter, säger han.

Modulbyggnader – Astel Modular

 Författare: Markus Dahlberg, SVT Nyheter

Privacy Policy